Платка Релета
Платка Релета

Платка Релета служи за управление на няколко релета и визуализиране на няколко входа на пик процесор. Идеята беше за отдалечено управление на релета и известяване чрез интернет , но Skype вече го затвориха за външни програми, а за Viber и Telegram много трудно се правят чат програми, в нашия случай реших чрез проста Desktop програма и чрез Remote Desktop достъп да може да се включват и изключват релетата и да се наблюдават входовете за датчиците. Това често се налага когато живеете в един град а работите в друг и имате 2-3 или повече жилища в които имате да храните животни , да поливате цветя , да следите алармите или температурата или просто да управлявате някаква проста периферия и уреди като бойлера, печката или пералнята. Допълнително може да инсталирате IP camera за да виждате какво става на место. Преди беше възможно да се ползва Skype като проводник на командите и съобщенията но откакто го купи Microsoft това невъзможно. Да им благодарим за лошите услуги.

Проекта основно се състои от Pic процесор свързан със блутут модул модел HC05 какъвто може да се закупи за 4 долара и със това връзката става безжична , така няма да изгори компютъра ако нещо объркате или стане нещо със платката. Това дава възможност за разполагане на платката до 10 метра където е удобно да се прекарат кабелите до устройствата. Блутут връзката е защитена със парола и е криптирана така че няма да ви хакнат платката. Блутут модула се конфигурира преди поставянето на платката като му се задават име и парола за сигурнст. Алтернатива за връзка е ComPort като схемата леко променя и отпада блутут модула а на негово място се поставя или конвертор USB-RS232 или MAX232. Софтуера остава същия. Скороста на предаване е ниска с оглед бавната човешка реакция и малкото данни за предаване, просто няма нужда от висока скорост.

Релета

Релета

Както се вижда от схемата и от снимките , изходите може да ги включвате със мишката и да ги наблюдавате , а входовете може да само да ги наблюдавате. Софтуера е направен във два варианата - 16 входа и 16 изхода и 6 входа и 24 изхода. В единия случай може да използвате повече входове и по-малко изходи а в другия случай повече изходи и по-малко входове. За по големи мощности , релетата трябва да управляват контактори които са предвидени за по-силен ток за по-мощните електроуреди. Софтуера е максимално опростен и е написан на MPLAB и Delphi XE7. Публикувам целия проект за тези които искат да си го променят и да добият нови функционалности. За останалите може просто да изтеглят EXE и HEX фаиловете и да ги ползват така както са си. Платката изисква захранване 12 волта и 2-3 ампера заради релетата. Добре е захранването да е трансформаторно за да е изолирано от мрежата и безопасно за хората. Когато връзката е със блутут , на компютъра се поставя блутут модул на USB , такива каквито се продават във всеки компютърен магазин за 10 лева. Настройва се порта на програмата и програмата се записва във STARTUP REGISTRY за да се стартира заедно със включването на компютъра както и Remote Desktop софтуера. Така винаги ще имате достъп до своите електроуреди дори и да има токови удари.

Процесорът на платката е модел PIC18F46K22 който е евтин и достъпен. Осцилатора използва керамичен резонатор CRMX0400 със вградени кондензатори който е заместител на кварца. По-лесен е и не е учствителен на вибрации и изтърване. Точноста му не е голяма но това е достатъчно за да работи платката сигурно и лято и зима на студено и топло. Добре е входовете да ги изолирате със оптрони , те са цифрови 5 волта. За програмирането на процесора се използва програматор като Pickit3 или друг подобен който може да го програмира.

Платка Релета

Source Code